Suche powietrze, zadymione pomieszczenia, złe oświetlenie czy promieniowanie UV to tylko jedne z czynników, które negatywnie wpływają na oczy. Chcesz zadbać o prawidłową jakość oraz ostrość widzenia? W Twojej diecie powinna więc znaleźć się luteina i zeaksantyna – działania obu związków nie da się zastąpić!
Dla wielu osób to inna nazwa progesteronu, czyli damskiego hormonu. Istnieje jednak również druga substancja o takim samym nazewnictwie, ale innym zastosowaniu. Co to jest luteina? W przypadku wzroku chodzi o żółto-pomarańczowy barwnik należący do grupy karotenoidów. Gromadzi się w soczewce i co najważniejsze plamce żółtej odpowiedzialnej za ostre i barwne widzenie o wysokiej rozdzielczości.
Organizm nie produkuje jej samodzielnie, dlatego odpowiednia dieta dla oczu lub suplementacja w tym przypadku jest niezbędna. Szczególnie ważne są zielone i żółte warzywa, niektóre owoce, nasiona strączkowe oraz zboża.
Naturalnym źródłem luteiny dla oczu są:
Warto wiedzieć:
Zbyt długa obróbka np. gotowanie czy siekanie może doprowadzić do utraty właściwości luteiny [1].
Luteinę można także znaleźć w kurzych żółtkach, ale aby dostarczyć odpowiednią jej ilość organizmowi, dziennie trzeba byłoby jeść ich aż 15[2]. Łatwo rozpuszcza się w tłuszczach, więc warto łączyć składniki z masłem, olejem lub oliwą. Palenie papierosów, picie alkoholu, guma guar, pektyna czy alginiany negatywnie wpływają na jej przyswajanie [3].
W przypadku luteiny działanie ma charakter ochronny – powoduje, że oczy są w mniejszym stopniu narażone na atak wolnych rodników oraz silne promieniowanie UV. Przypomina nieco filtr, który broni wzrok przed wszelkimi zagrożeniami z zewnątrz. Spowalnia również proces starzenia się narządu wzroku. Odpowiada głównie za ostrość widzenia, rozpoznawanie kontrastów, kształtów oraz kolorów.
Luteina – właściwości:
Warto wiedzieć:
Według rekomendacji Towarzystwa Chorych na Zwyrodnienie Plamki Żółtej 6 mg luteiny na oczy to minimalna dzienna dawka.
Niedobór może doprowadzić do zwyrodnienia plamki żółtej, a w konsekwencji pogorszenia widzenia.
Podobnie, jak w przypadku luteiny, która jest bliźniaczym związkiem chemicznym (izomerem), można ją znaleźć w siatkówce oka, a przede wszystkim plamce żółtej. Zeaksantyna również decyduje o prawidłowym oraz wyraźnym widzeniu. Działanie tego związku organicznego ma jednak szersze znaczenie, ponieważ chroni przed nowotworami, udarem mózgu i schorzeniami układu krążenia. Pozytywnie wpływa na skórę oraz spowalnia proces starzenia się [4]. Ciało ludzkie samo nie wytwarza zeaksantyny, więc suplementacja w połączeniu z dietą jest niezbędna dla prawidłowego i zdrowego funkcjonowania.
Źródła zeaksantyny pochodzenia naturalnego:
W przypadku zeaksantyny działanie jest lepiej zauważalne, gdy konkretne produkty ją zawierające są podawane w asyście tłuszczy. Wybrane warzywa i owocowe warto gotować albo mocno rozdrabniać.
Dostarczanie organizmowi zeaksantyny jest wskazane nie tylko osobom starszym, ale także zawodowym kierowcom czy pracownikom. Dbanie o dietę spowalnia proces starzenia się oczu oraz chroni przed zwyrodnieniem plamki żółtej.
Zeaksantyna – działanie:
Warto wiedzieć:
Rekomendowana dawka zeaksantyny to 0,75 miligrama na 1 kg masy ciała[6].
Połączenie właściwości luteiny i zeaksantyny to sposób na uzyskanie naturalnej ochrony wzroku bez żadnego wysiłku. Badania nie potwierdziły, aby zbyt częste jej przyjmowanie miałoby negatywnie wpływać na zdrowie oraz samopoczucie.
Optegra