Odpowiednio zbilansowana dieta pozwala nie tylko zachować dobre samopoczucie i piękną sylwetkę. Istotnie wpływa także na nasz wzrok. Podpowiadamy, jakie produkty powinny znaleźć się w Twojej diecie, by była ona korzystna dla Twoich oczu.
Długie godziny spędzane przed monitorem komputera, a potem ekranem smartfona sprawiają, że nasze oczy są często nadwyrężone i zmęczone. Poza dbaniem o higienę wzroku, warto również pamiętać, że możemy wspierać oczy dietą. Przeczytaj nasz artykuł i dowiedz się, jaki jest wpływ diety na widzenie i jakie produkty powinny znaleźć się w diecie wzmacniającej wzrok.
W diecie wzmacniającej wzrok nie może zabraknąć witaminy A, bardziej znanej także jako beta-karoten. Witamina A zwalcza wolne rodniki, które mogą powodować uszkodzenia wzroku. Jej niewystarczająca ilość w organizmie może powodować gorsze widzenie o zmroku, czyli tzw. kurzą ślepotę. Produkty bogate w beta-karoten to marchew, jarmuż, szpinak, czerwona papryka i dynia.
Równie istotna dla dobrego wzroku jest witamina C. Jej rolą jest odżywianie tkanek oka oraz wzmacnianie naczyń krwionośnych. Witaminę C w dużych ilościach znajdziesz w czarnej porzeczce, czerwonej papryce, cytrusach, natce pietruszki, jarmużu i szpinaku.
Kolejną witaminą, która poprawia wzrok jest witamina E. Jej rola jest istotna, ponieważ poprawia wchłanianie beta-karotenu. Witamina E znajdziesz w orzechach, pestkach dyni i słonecznika oraz w olejach roślinnych.
Sprawdź: Laserowa korekcja starczowzroczności
Niezwykle ważnymi minerałami w diecie wzmacniającej wzrok są cynk, miedź, mangan i selen. Biorą one udział w wytwarzaniu rodopsyny, światłoczułego barwnika, który pośrednio wpływa na redukcję wolnych rodników. Dodatkowo, miedź utrzymuje wiązania kolagenowe, co zwiększa trwałość naczyń krwionośnych oka. Produkty bogate w cynk to np. fasola, groch, owoce morza, kasza gryczana, mięso i ryby. Najwięcej selenu znajdziemy w kukurydzy, rybach, herbacie, syropie klonowym i orzechach.
Antocyjany to barwniki pochodzenia roślinnego, które przybierają najczęściej kolory czerwone, niebieskie lub fioletowe. Ich obecność w diecie ma duży wpływ na poprawę widzenia, ponieważ wykazują działanie antyoksydacyjne. Ponadto wzmacniają naczynia krwionośne w oku. Do produktów bogatych w antocyjany, które powinniśmy jeść dla poprawy widzenia zaliczamy: aronię, czarną porzeczkę, jagody, borówki, żurawinę, truskawki, wiśnie, ciemne winogrona, czarny bez i bakłażan.
Niezwykle ważnym składnikiem odżywczym jest także luteina i zeaksantyna. Są również swego rodzaju parasolem, ochraniającym przed promieniami ultrafioletowymi. Występują w siatkówce oka człowieka: zeaksantyna głównie w tzw. dołeczku, czyli w centralnym punkcie plamki żółtej, a luteina na bardziej zewnętrznych obszarach siatkówki. Co jeść, by mieć dobry wzrok i dostarczyć do organizmu luteinę? W Twojej diecie powinny znaleźć się żółtka jaj oraz jarmuż, szpinak, sałata, kapusta włoska, brokuły, brukselka, cukinia, dynia, kukurydza czy marchew. Zeaksantyna występuje między innymi w pomarańczowych i zielonych warzywach np. nektarynkach i awokado.
W zdrowej diecie wspierającej widzenie nie może również zabraknąć nienasyconych kwasów tłuszczowych. Maja ona zbawienny wpływ na funkcjonowanie wzroku: mogą zatrzymać proces starzenia wzroku oraz ograniczają objawy związane z zespołem suchego oka. Kwasy omega-3 w dużych ilościach występują w olejach roślinnych, tłustych rybach morskich (np. łosoś, makrela, tuńczyk, halibut) oraz orzechach włoskich.
Zobacz: Operacyjne leczenie zaćmy
Już wiemy, jakie składniki odżywcze i mikorelementy powinny znaleźć się w naszej diecie, by wzmacniać wzrok. A co można pić na poprawę wzroku? Spieszymy z odpowiedzią – idealnie sprawi się sok z cykorii, selera, marchwi i pietruszki. Cykoria ma szereg cudownych właściwości. Niektórzy piją napary z jej korzenia zamiast kawy. A na poprawę wzroku świetnie sprawdzi się sok z liści cykorii. Będzie smakował idealnie, gdy połączysz go z sokiem z marchwi, pietruszki lub selera. Taka mieszanka odżywia nerw wzrokowy i poprawia widzenie.
Zobacz: Metody leczenia jaskry
Aby jak najdłużej utrzymać wzrok w dobrej kondycji warto unikać w diecie produktów, zawierających przetworzony cukier. Powodują one szybki skok stężenia glukozy we krwi. Dieta bogata w takie niezdrowe cukry znacznie podwyższa ryzyko zachorowania na zwyrodnienie plamki związane z wiekiem (AMD), zaćmę, czy retinopatię cukrzycową (w przypadku cukrzycy). Takie produkty szkodzące oczom lepiej zastąpić tymi, które są zdrowe i bogate w wartościowe składniki odżywce, jak te opisane powyżej.
Naszym oczom szkodzi także palenie tytoniu. W dymie papierosowym zawarte są szkodliwe substancje, które podrażniają oczy, powodują ich wysuszenie, a w skrajnych przypadkach mogą prowadzić także do zapalenia spojówek.
Pamiętaj, że witaminy i minerały należy spożywać z umiarem. Zbyt duża ich ilość może prowadzić do hiperwitaminozy, które również jest szkodliwa dla zdrowia. Jeżeli Twoja dieta jest bogata w składniki i witaminy wspierające wzrok, a wciąż zmagasz się z niewyraźnym widzenie lub doskwierają Ci inne dolegliwości, skontaktuj się z lekarzem. Tylko okulista jest w stanie ocenić Twój wzrok i zaproponować rozwiązanie Twojego problemu.
Optegra